15 Ağustos 2018 Çarşamba

Mehmet Arif Demirer “Yeni Asya’nın Said Nursî etkinliğinde Uysal’ın işi ne?” Kâzım GÜLEÇYÜZ (23 Haziran 2013, Pazar) Kemalist DP’li Mehmet Arif Demirer, “DP Genel Başkanına açık mektup” başlıklı makalesi...

“Yeni Asya’nın Said Nursî etkinliğinde Uysal’ın işi ne?”
Kâzım GÜLEÇYÜZ
irtibat@yeniasya.com.tr
23 Haziran 2013, Pazar
Zaman zaman köşemize konu olan, son olarak 5816 sayılı “Atatürk’ü Koruma Kanunu” için gündeme getirdiği referandum teklifini yansıttığımız (10.1.13) Kemalist DP’li Mehmet Arif Demirer, “DP Genel Başkanına açık mektup” başlıklı makalesinde, Gültekin Uysal’ın, “Yeni Asya Gazetesinin Said Nursî ile ilgili bir etkinliğine tek siyasî parti genel başkanı olarak katıldığını gösteren fotoğrafı gördüğünde duyduğu rahatsızlığı” ifade ettikten sonra şunu sormuş: “Gündeminde Ayasofya’nın yeniden açılması olan o Yeni Asya Gazetesi etkinliğinde DP Genel Başkanının ne işi olabilirdi?” (Anayurt, 10.6.13)
Bir suali de şu: “Menderes’in partisinin 2013 yılında genel başkanı Atatürk’ün müzeye dönüştürdüğü İstanbul Ayasofya binasının yeniden cami olarak ibadete açılmasını mı destekliyor?”
Sekiz gün sonra, bu açık mektubuna Uysal’dan bir cevap alamadığını duyurarak aynı konuya tekrar dönen Demirer, bu defa DP’nin il başkanlarına hitap ettiği makalesinde şunları yazmış: “Demokrat Parti’nin bu kadar kısa bir sürede unutulmuş olması Said Nursî anma toplantılarına katılan DP Genel Başkanı açısından çok üzücüdür. Ne oldu da DP yüzde sıfıra yerleşti? Artık kimsenin aklına alternatif olarak bile gelmiyor? Onun için de, adından bahsettirebilmek için, DP Genel Başkanı Yeni Asya’nın Said Nursî etkinliklerinde baş köşede görüntü veriyor?” (18.6.13)
Bunları aktardıktan sonra biz de soralım:
İlk yazısında DP’nin bu duruma gelmesinden Uysal’ın sorumlu tutulamayacağını belirten Demirer, ikinci yazıda niye Yeni Asya’nın düzenlediği Said Nursî etkinliğini işin içine katarak Uysal’a onun üzerinden yükleniyor. Ne ilgisi var?
DP gibi bir partinin genel başkanının, hele Yeni Asya tarafından düzenlenen bir faaliyete katılması, tenkit değil, tebrik edilmesi gereken bir davranışken, Demirer’in yaptığı, demokratlıkla bağdaşması imkânsız bir çiğlik örneği değil mi?
DP’yi, kendisine yönelik olarak yıllardır süren sistemli toplum mühendisliği projelerine ilaveten, iç hatalar sebebiyle düştüğü durumdan çıkarmanın yolu, en zor şartlarda dahi samimiyet ve kararlılıkla, hiçbir karşılık beklemeden, bedelini de ödeyerek demokrat misyonu savunan Yeni Asya ile arasına mesafe koymaktan mı, yoksa ona samimiyetle kulak vermekten mi geçiyor?
12 Eylül’ün Demirel ve demokrat kadrolarla birlikte bütün liderlere koyduğu siyasî yasaklar, İlnur Çevik’in ifadesiyle, Bediüzzaman’a gönül verenlerin gayretleriyle aşılmadı mı ve bu çabalarda öncülük rolünü Yeni Asya üstlenmedi mi?
Demirel, yasaklı yıllarda Köprü dergisindeki mülâkatlarında Said Nursî’ye yaptığı atıflarla, Yeni Asya’nın düzenlediği Bediüzzaman mevlidine DYP Genel Başkanı olarak gönderdiği telgrafla ve “Said Nursî âlim değildir diyenin alnını karışlarım” çıkışıyla, Başbakanlığında devlet kütüphanelerini Risale-i Nur’a açarak Çankaya’ya çıkmadı mı?
Ve yine (Süleyman) Demirel, 1980’de bir kısmını ibadete açtığı Ayasofya için “Vakfiye şartını yerine getirmek, bizim Fatih’e karşı borcumuz” demedi mi?
Sonuç: Said Nursî’ye, Ayasofya’ya, Yeni Asya’ya sahip çıkmak kimseyi dibe vurdurmaz, tam tersine sahip çıkanın önünü açıp, onu zirveye taşır.

11 Ağustos 2018 Cumartesi

TBMM "TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ" Tutanak Dergisi: Mehmet Arif Demirer "Afyonkarahisar Milletvekili ve Mükalat Vekili (Ulaştırma Bakanı)"

oAna BaşlıkÖzet BilgiCiltBirleşimSayfa
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ -- 10. Dönem
1Söz AlanlarMEHMET ARİF DEMİRER (AFYONKARAHİSAR) (MÜNAKALAT VEKİLİ) : Bursa Mebusu Müfit Erkuyumcu'nun, Denizcilik Bankası Türk Anonim Ortaklığının hangi tarihte kurulduğuna, hisse senetleri ile kâr ve zarar miktarına, personelden kaç kişinin tensikat suretiyle, vazifesine nihayet verildiğine ve verilerine ne kadar yeni müstahdem alındığına ve son zamanlarda yolcu tarifelerine yapılan zamların yüzde miktarı ile sebeplerine dair sualine cevabı
926211
2Söz AlanlarMEHMET ARİF DEMİRER (AFYONKARAHİSAR) (MÜNAKALAT VEKİLİ) : Hariçten satınalınacak buharlı ve motorlu gemilerin memlekette yapılan mümasilleri için getirilecek eşyanın Gümrük Resminden istisnasına dair olan 3339 sayılı Kanunun meriyet müddetinin uzatılmasına dair Kanun münasebetiyle
103375:77 79
3Söz AlanlarMEHMET ARİF DEMİRER (AFYONKARAHİSAR) (MÜNAKALAT VEKİLİ) : Gerze yangınından, Lüleburgaz ve İnece'de su baskınından zarar görenlere yapılacak yardım hakkındaki Kanun münasebetiyle
10471056
4Söz AlanlarMEHMET ARİF DEMİRER (AFYONKARAHİSAR) (MÜNAKALAT VEKİLİ) : Münakalât Vekâleti ile Devlet Hava Meydanları İşletme Umum Müdürlüğü 1956 yılı bütçeleri münasebetiyle
10471097:1100 1102:1103
5Söz AlanlarMEHMET ARİF DEMİRER (AFYONKARAHİSAR) (MÜNAKALAT VEKİLİ) : Münakalât Vekâleti, Devlet Hava Meydanları İşletme Umum Müdürlüğü 1957 yılı bütçeleri münasebetiyle
17481072:1077

2 Ağustos 2018 Perşembe

NAZLI ILICAK Demokrat Parti ve "balans ayarı" -Mehmet Arif Demirer ile konuştum. Demirer, eski DP'li bakanlardan Arif Demirer'in oğlu. Demokrat Parti'de yıllarca Genel İdare Kurulu Üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı yağmış; Hem tarihi çok iyi bilen ve hem de günceli dikkatle takip eden çok önemli ve değerli bir bilim insanı.

NAZLI ILICAK
Demokrat Parti ve "balans ayarı" 
Mehmet Arif Demirer ile konuştum. Demirer, eski DP'li bakanlardan Arif Demirer'in oğlu. Demokrat Parti'de yıllarca Genel İdare Kurulu Üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı yağmış; Hem tarihi çok iyi bilen ve hem de günceli dikkatle takip eden çok önemli ve değerli bir bilim insanı. Demokrat Parti dönemiyle ilgili her türlü bilgi ve belge, koleksiyonunda mevcuttur. Pazar günü Soner Yalçın'ın kaleme aldığı bir iddiayı sordum kendisine. Yalçın Hürriyet'te "Dün" ile "Bugün"ü mukayese etmek için bir iddia ortaya atmıştı: "Demokrat Parti 6 Haziran'da TSK içinde balans ayarı yaptı. Askerler darbe yapacak diye Türkiye'nin gündemine suni bir olay getirdi. Bu vesile ile Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanı'nı değiştirdi 150 albayı emekli etti."Demirer benim bildiklerimi teyit etti: 
Askerler İsmet Paşa'ya gidip iktidarı teslim etmeme teklifinde bulunmuşlardı. 
Demokrat Parti kurmayları, muhtemel yasa dışı teşebbüsleri önleme maksadıyla bu tedbiri almışlardı.
Daha sonra komuta heyetinin tasfiyesi ile Demokrat Parti'nin Atatürk çizgisinden sapmasının yolunun açıldığı da iddia edildi. Nitekim Soner Yalçın, ezanın Türkçe okunması yasağının kaldırılmasının da aynı döneme denk düştüğünü hatırlatmakta. Oysa, bu yasağın kaldırılması CHP'lilerin de iştirakiyle, oy birliği ile gerçekleşmişti.
Ve 6 Haziran 1950 tarihli Zafer gazetesinden iki manşet haber:
1)Genelkurmay'da mühim değişiklik 
2)Cumhurbaşkanı Bayar dün Başbakan'la Anıtkabir inşaatını tetkik etti.
Anıtkabir inşaatı ilerlemiyordu. Bayar, komuta heyetini emekliye sevk ettiği gün Anıt Kabir'i bazı bakanlarla ziyaret etti. Babam Muammer Çavuşoğlu da, Nafia Vekaleti müsteşarı sıfatıyla orada bulunuyordu " Anıtkabir, 10 Kasım 1953'e yetiştirilecek" talimatını verdi.
Soner Yalçın, "Dünküler iftiraydı; bugün de bir şey yok" demeye getiriyor yazısında.
Ne dünkü iftira idi; ne bugünkü. Hele bugün, silahlar, planlar, andıçlar da ortada. 
Hepsi düzmece mi? İnsaf...

MENDERES ÖYLE İSTEMİŞ! "TAKA GAZETETE.TRABZON" Menderes Hükümetinin Ulaştırma Bakanı Arif Demirer’in oğlu Mehmet Arif Demirer Trabzon Fatih Mahallesi Muhtarı Zeki Batar’ı aradı. Ardından ise Türk Maarif Vekaleti eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü tarafından yayınlanan Türk Arkeoloji dergisindeki yazıları gönderdi.

MENDERES ÖYLE İSTEMİŞ! 
Menderes Hükümetinin Ulaştırma Bakanı Arif Demirer’in oğlu Mehmet Arif Demirer Trabzon Fatih Mahallesi Muhtarı Zeki Batar’ı aradı. Ardından ise Türk Maarif Vekaleti eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü tarafından yayınlanan Türk Arkeoloji dergisindeki yazıları gönderdi. 
1962’de müze Buna göre, 1958 yılında Ayasofya Camiinin eski haline döndürülmesi için Adnan Menderes düğmeye basmış ve müze yapılması için çalışma yaptırtmış. 1959 yılında cami olarak ibadet yapılırken bu durdurulmuş ve 1962 yılında da müzeye çevrilmiş.
İyi araştırın Muhtar Zeki Batar, ‘Menderes gibi manevi değerleri güçlü bir merhum Başbakanın yaptığı bu çalışmayı tersine çevirmek doğru değil. Tarih iyi araştırılsın ve Trabzon’a zarar verilecek adımlar atılmasın’ dedi.
ARAYAN İSİM MEHMET ARİF DEMİRER
Trabzon Ayasofya Mahallesi Muhtarı Zeki Batar’ın telefonu çaldı. Arayan isim Mehmet Arif Demirer. Kendisi Menderes hükümetinin Ulaştırma Bakanı Arif Demirer’in oğlu olarak tanıttı. Ayrıca Anayurt Gazatesi’nin de yazarı. Demirer Fatih Mahallesi muhtarı Batar’ın faksını aldı. Ardından da Ayasofya Müzesi ile ilgili hem yabancı yazar Davi Wınfield’’in yazısını hem de kendisinin 29 Nisan Günü Anayurt gazetesindeki yazısını gönderdi. Türk Maarif Vekaleti eski Eserler ve Müzeler Müdürlüğü tarafından yayınlanan Türk Arkeoloji Dergisindeki yazıları da ulaştırdı. Yazılara göre, 1573 Trabzon’un fethinden sonra cami yapılan Ayasofya müzesi ile ilgili 1958 yılında Menderes’in talimatı ile ‘Aslına döndürülmesi talimatı veriliyor’ bunun üzerine uzmanlar çalışma yapıyorlar ve freksler ortaya çıkarılıyor. 1959 yılında da camide ibadet durduruluyor ve 1962 yılında da müze olarak açılıyor. Ancak Menderes, Zorlu ve Polatkan idam edildiği için bunu göremiyorlar. Turizme ciddi zarar verir Ayasofya Mahallesi Muhtarı Zeki Batar, son yapılmak istenen düzenleme ile ilgili olarak şunları söylüyor: ‘Fatih Mahallesinde eğer bir camiye ihtiyaç varsa bunun öncülüğünü ben yapacağım ve yeni bir cami yapalım. Ayasofya müze olarak kalmalı. Turizm açısından kalmalı, Trabzon açısından kalmalı. Tarihe saygı açısından kalmalı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından alınan bu kararın bir kez daha gözden geçirilmesini arzu ediyoruz.’ (08 Mayıs 2013 Çarşamba 09:49)

1 Ağustos 2018 Çarşamba

Adnan Menderes Demokrasi Platformu Dergisi (28 Ocak 2014) Prof. Dr. İSA KAYACAN (Mehmet Arif DEMİRER)

Adnan Menderes Demokrasi Platformu Dergisi
(28 Ocak 2014)  Prof. Dr. İSA KAYACAN

Dergilerimiz yayınlandıkları süre itibariyle, getirdikleri içerik itibariyle takdir görürler, yaşarlar, yaşatılırlar.
Büyük boy kitap kalınlığında, zenginliğinde, Ankara'da üç ayda bir yayınlanan "Adnan Menderes Demokrasi Platformu" Dergisinin 2013 yılına ait güz dönemine ait özel sayısı, Gazeteci araştırmacı-yazar Mustafa Nevruz Sınacı tarafından bana ulaştırıldı. Teşekkürlerimi sunuyorum öncelikle.
"Özlüyorum seni Aydın efesi" cümlesi, sloganıyla Adnan Menderes fotoğraflarının, görüntülerinin görüşlerinin yer alışı dikkat çekiyor ön kapak ve iç sayfalarda.
Adnan Menderes Demokrasi Platformu Dergisinin masamda bulunan özel sayısı 256 büyük sayfayla, pırıl pırıl bir baskıyla bizimle selamlaştı.
Derginin imtiyaz sahibi: Ahmet Şerif Bayındır,
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Atıf Emre Bayındır,
Genel Yayın Yönetmeni: Hüsnü Kağan Bayındır.
Yayın kurulu var, 4 isim ve imzadan oluşan.
Grafik tasarımı: Ali Kocataş.
Yazışma adresi: Bahçelievler Mhl. Aşkabat Cad. No: 6-2 Çankaya-Ankara.
Gsm: 0532 376 76 91
Onlarca isim ve imza yer alıyor dergi sayfalarında. Bunlardan, birkaçı: İlhan Aytekin, Menderes Türel, Ali Naili Erdem, M. Halit Dağlı, Nazlı Ilıcak, Mehmet Arif Demirer, Mustafa Nevruz Sınacı olmak üzere dergi içerisinde toplam 90 isim ve imza görülüyor.
Bu isim ve imzalardan birer ikişer cümle:
1- Adnan Menderes Allah'a sığınmış halis bir mümin ve sevgi dolu bir gönüller sultanıdır (Ali Naili Erdem)
2– 1950-1960 arasındaki 10 yıllık dönem, benim gibi birçok insana örnek teşkil etmiştir (M. Halit Dağlı)
3– 1950 yılında Türkiye'nin il sayısı 63 idi. 63 ilden yedisinde eczane yoktu. İlçelerin hiç birinde sağlık hizmeti yoktu (Mehmet Arif Demirer)
4- "Dörtlü takrir" konusunda; İnatla, ısrarla, tarihi gerçekleri inkâr, yalan, iftira, bilinçli karartma amaçlı yanlış iddialarla karşılaşırız (Mustafa Nevruz Sınacı)

DERİN TARİH (EYLÜL 2012 - SAYI 6) KAPAK DOSYASI: İZMİR’İ KİM YAKTI? ASIRLIK TARTIŞMAYA YENİ YAKLAŞIMLAR "6-7 Eylül olaylarını kim planladı? Cevabı Mehmet Arif Demirer’in yazısında."

DERİN TARİH (EYLÜL 2012 - SAYI 6) KAPAK DOSYASI: İZMİR’İ KİM YAKTI? ASIRLIK TARTIŞMAYA YENİ YAKLAŞIMLAR
Derin Tarih bu ay “İzmir’i kim yaktı?” sorusunu mercek altına alarak tarihin derinliklerinde sıkışıp kalmış İzmir yangınının deşifresini kapağına taşıyor. Yaşar Aksoy İzmir yangınının Ermeni çeteleriyle bağlantısını, Oktay Gökdemir Amiral Dumesnil’in raporunu, Bestami S. Bilgiç Ermeni mülklerinin sigortalanmasını kaleme alırken; Bernard Lewis, Donald Webster, Lord Kinnos, Richard Robinson, Stanford Shaw ve Heath W. Lowry İzmir yangınıyla ilgili soruları cevaplandırıyor. 13 Eylül 1922’de ne oldu? “İzmir’i Türkler yaktı” ifadesi tarihsel gerçeği yansıtıyor mu? Yunan ordusunun yangınla bağlantısı nedir? İzmir olayında milletlerin suçlanması ne kadar doğru? Perde arkasında Ermeniler mi var? Cevaplar Derin Tarih Eylül sayısında!

Çocuklara armağan!

Geçmişin Büyüsü çocukların okul heyecanına ortak oluyor. Tarih meraklılarına kardeş olan kuşağın temellerini şimdiden atmak için bütün Derin Tarih okurlarına hediye!

BAŞKA NELER VAR!
Çankaya’da bir müze olduğunu biliyor muydunuz? Mustafa Armağan anlatıyor.

Kaşığın tarihini Tolunay Sandıkçıoğlu yazdı.

“Tekkeyi Bekleyen Kahveyi İçer” Mustafa Kara’nın kaleminden.

Milletin hafızasında tarihin önemini Mehmet Çelik anlatıyor.

Harap edilen mezar taşları ve sebillerin hangileri olduğunu bilmek ister misiniz? H. Necdet İşli yazdı.

Adnan Demircan, İslam dünyasının ilk muhalifleri Hâricîleri anlatıyor.

Gılgamış Destanı’nı duyduk ama kimdir bu Gılgamış? Mezopotamya’nın bilge kralını Kürşad Demirci yazdı.

“Oyuncaklar yalnız çocukları değil, büyükleri de yansıtır” diyen Mimar Naim Arnas, bizi oyuncak koleksiyonuna davet ediyor.

Arnavutların tarihî ve gizli maksadını Abdülhamit Kırmızı yazdı.

6-7 Eylül olaylarını kim planladı? Cevabı Mehmet Arif Demirer’in yazısında.

Mûsıkîşinas Mustafa İzzet Efendi’nin hayatına seyrüsefer yapmaya ne dersiniz? Rûhî Ayangil anlatıyor.

Avrupa neresidir? Cennet mi yoksa gâvurların cenneti mi? İsmail Kara yazdı.

Menderes’in son anlarının şahidi Astsubay İsmail Şenyüz’le, infaz ve sonrasındaki gelişmeleri konuştuk.

Kendi ölümüne tarih düşüren şairler kimlerdi? Müjgân Çakır’ın satırlarından.

İngiltere’den Fatih’in topunu geri istiyoruz! Gerekçelerini Salim Aydüz açıklıyor.

Osmanlı’nın savaş mağduru bahtsız camilerini Kahraman Şakul anlatıyor.

Norman Stone yazdı: “İki olimpiyat arasında İngiltere’ye neler oldu?”

Cumhuriyet tarihinin en karanlık siyasî suikastlarından Yahya Kâhya cinayetinin deşifresi, İsmail Akbal’ın kaleminden.

Genç Osman dediğin Hotin yolunda! Tülün Değirmenci yazdı.

Onur Öner’in yazısıyla Osmanlı’nın çok dilli vilayeti Yanya tarihine yolculuk ediyoruz.

Meclis’teki son, Yassıada’daki tek gayrimüslim olan Dr. Zakar Tarver’i Saro Dadyan anlatıyor.

Divan şiiri Türkçenin altın çağı mıdır? Cihan Okuyucu, Talât Sait, Ataol Behramoğlu ve İskender Pala’nın görüşleri ışığında Sami Akbıyık yazdı.

Derin Kitap’ta bu ay: “Resmî tarih-Alternatif tarih maçının skorunu bilen var mı?” Mim Kemâl Öke yazdı.